Przepyszne oponki serowe

Oponki serowe to ulubiony przysmak łakomczuszków w każdym wieku. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako słodka przekąska, ale także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Oponki z dodatkiem białego sera są bardzo pulchne i lekutkie, a także niesamowicie smaczne. Oponki nazywane też są potocznie po prostu pączkami z dziurką.

Sprawdzony przepis na oponki serowe.

Czas przygotowania : około 40 minut
Czas smażenia: około 20 minut
Ilość porcji: około 25 oponek o średnicy 6 cm

Składniki:
• 30 dag twarogu drobno mielonego tłusty lub półtłusty (może być z wiaderka)
• 25 dag mąki tortowej ( pszenna)
• 5 dag drobno ziarnistego cukru
• 1,5 łyżki kwaśnej 18 % śmietany
• 2 żółtka jaj
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody
• 1 łyżeczka spirytusu

Przygotuj także:
• Stolnicę
• Mąkę do podsypania
• Wałek
• Wykrawaczki ( mogą być szklanki i kieliszek) o średnicy około 6 cm i 2 cm
• Garnek do smażenia
• Szczypce
• Około 600 ml oleju do smażenia, najlepiej roślinnego
• Cukier puder

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy żółtka i cukier, ucieramy za pomocą miksera, aż powstanie puch ( przez około 6-8 minut). Następnie dodajemy twaróg z wiaderka, śmietanę oraz przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia się składników. Konsystencja ciasta ma być dość gęsta i delikatnie klejąca. Dodajemy pod sam koniec łyżeczkę spirytusy i mieszamy. Jeżeli nie mamy akurat spirytusu możemy zastąpić go sokiem z cytryny bądź octem.
W międzyczasie garnek ( szeroki) wraz z olejem nagrzewamy ( najlepiej na średnim gazie). Wszystko zależy od średnicy garnka ile oleju nam wejdzie. Jeżeli 600 ml będzie za mało to należy dolać więcej ( wedle potrzeby).
Na opruszoną mąką stolnicę wyjmujemy wcześniej przygotowane ciasto. Posypujemy je z wierzchu mąką i dzielimy na kilka kawałków. Po kolei rozwałkowujemy ciasto po jednym kawałku na grubość około 2 centymetry. Szklanką o średnicy 6 centymetrów wykrawamy koła. Następnie kieliszkiem o średnicy 2 centymetry wykrawamy w kołach dziurkę na środku. Na dobrze już rozgrzany olej wkładaj ostrożnie przygotowane oponki. Po około 40 sekundach przewracamy oponki na drugą stronę używając do tego szczypiec. Po kolejnych 40 sekundach wyciąg upieczony i wyrośnięte oponki serowe. Odłóż je na deskę wyścielana ręcznikiem kuchennym, który wpije tłuszcz. Po wystygnięciu oprósz wypieki cukrem pudrem.

Oponki serowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich smażenie przebiega bardzo szybko. Najważniejsze jest jednak to, że smakują obłędnie.

Dodaj komentarz