Pyszne pierogi z szynką i ziemniakami

Pierogi z szynką i ziemniakami sprawdzą się idealnie jako danie obiadowe. Są wprawdzie nieco pracochłonne, ale rozkosz podniebienia wynagradza nasz trud.

Tajemnica udanego ciasta

Najważniejsza jest dobra mąka, najlepiej typu 450, maksymalnie 480. Dodatkowo do ciasta dolewamy ciepłej, letniej wody wymieszanej z kilkoma kroplami oleju. Niektórzy dodają jajko do ciasta, przez co staje się ono twardsze. My jednak oczekujemy delikatnego ciasta, więc rezygnujemy z tego pomysłu. Nie żałujmy z kolei czasu na dokładne wyrobienie składników, dlatego poświęć na to 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie wystarczająco delikatne. Można dodać odrobinę ciepłej wody lub śmietany, jeśli ciasto jest zbyt twarde.

Przepis na pierogi z szynką i ziemniakami : ( na około 50 sztuk)

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania:30 minut

Ciasto:

  • 0,25 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka oleju
  • sól

Nadzienie:

  • 100 g szynki
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Ugotować i ostudzić ziemniaki.
  • Posiekać drobniutko cebulę i szynkę, następnie zeszklić na patelni z olejem.
  • Ziemniaki rozdrobnić mikserem lub przecisnąć przez praskę, potem wymieszać z cebulą, szynką, dodać soli i pieprzu. Sprawdźmy smak farszu zanim zaczniemy lepić pierogi.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej oraz wodę. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Powinno być ono elastyczne.
  • Pozostawić ciasto w misce przykrytej talerzem na około 10 minut.
  • Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować cienko ciasto i wyciąć kółka. Możemy to zrobić z pomocą szklanki.
  • Wstawić do gotowania wodę, posolić.
  • Każde kółeczko faszerujemy i zlepiamy pierogi. Kładziemy je na blacie delikatnie oprószonym mąką ( żeby się nie przyklejały do blachy).
  • Pierogi gotujemy we wrzątku przez około 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego!

Porady: Pierogi możemy lepić przy pomocy specjalnej foremki. Wkładamy wycięte kółko, dodajemy farsz, a następnie zaciskamy. Dzięki temu nasze pierogi nie rozlepią się w czasie gotowania. Ceny zaczynają się już od 4 zł, natomiast foremki nie zajmują wiele miejsca w szafie i jeszcze wiele razy się przydadzą.
Pierogi posyp zeszkloną cebulką, dzięki temu będą jeszcze pyszniejsze.
Zamiast ziemniaków w farszu możesz użyć żółtego sera goudy, parmezanu lub mozarelli. Do takiej wersji dania dobrze sprawdzi się sos czosnkowy. Wszystko zależy od twojej fantazji.
Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką orkiszową.

Dodaj komentarz