Risotto to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Posiada kremową konsystencję, którą zawdzięcza gotowaniu na bulionie. Jest to najsłynniejsza forma serwowania ryżu we Włoszech. Rozpowszechniona nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Sposobów i dodatków do risotto jest całe mnóstwo. Ograniczeniem w przygotowaniu tego dania jest tylko nasza wyobraźnia i kreatywność. Krewetki natomiast to jedne z najbardziej znanych i zarazem najbardziej lubianych owoców morza. Posiadają bardzo delikatny i szlachetny smak. Można je podawać na wiele sposobów.
Risotto z krewetkami a’la Vapiano.
To danie zachwyca wielu. Nadaje się zarówno na uroczyste przyjęcie jak również na romantyczną kolacje we dwoje. Jest proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo wykwintne.
Składniki:
• 150 g surowych krewetek
• 1,5 szklanki ryżu do risotto
• 1 cebula szalotka
• 2 ząbki czosnku
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 2 litry bulionu warzywnego
• 1 szklanka tartego parmezanu
• 50 g masła
• Sól/pieprz
• Skórka starta z ½ cytryny
• Rukola
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krewetki obieramy, oczyszczamy i dokładnie myjemy. Jeżeli są duże to przekrawamy na pół, jeżeli nie to zostawiamy w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy i podsmażamy na niej krewetki by tylko się zarumieniły ( ok. 3 minuty). Zdejmujemy je z patelni a na ich miejsce dajemy cebulę, czosnek i suchy ryż. Smażymy wszystko dokładnie mieszając przez 3 minuty. Po tym czasie dolewamy wino i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy aż do prawie całkowitego odparowania wina. Po odparowaniu wina dolewamy około 0,5 litra bulionu i gotujemy aż odparuje. Następnie dodajemy krewetki i zalewamy 0,5 litra bulionu. Czynność powtarzamy aż do momentu ugotowania ryżu al’ dente. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło, startą skórkę z cytryny oraz starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Konsystencja risotto powinna być lejąca się. W przypadku zbyt gęstego dania dolewamy trochę bulionu.
Do przygotowania tego typu risotto potrzebny nam będzie garnek lub patelnia typu wok. Przydadzą się także drewniane lub silikonowe mieszadełka. Pamiętajmy, żeby krewetki kupić ze sprawdzonego sklepu lub źródła. Świeżość to podstawa. To od dobrej jakości produktów zależy ostateczny smak naszej potrawy. Ilość podanych składników wystarcza na około 3-4 porcje. Całkowity czas przygotowania to około 60 minut. Smacznego!