Sernik wbrew pozorom nie jest trudnym i czasochłonnym ciastem do zrobienia. Ciasto to znane było już w Starożytnej Grecji, gdzie podawano go z orzechami i suszonymi owocami, następnie przejęli ten słodki deser Rzymianie i już wkrótce znane było w całej Europie. Głównym składnikiem sernika jest biały ser lub twaróg. Istnieje bardzo wiele odmian i rodzajów serników, jak np., m.in.: sernik wiedeński (czyli sernik bez spodu), sernik japoński (charakteryzujący się przede wszystkim puszystością, lekkością oraz brakiem spodu) czy też sernik zimno (ciasto nie jest pieszczone, spód składa się z biszkoptu lub herbatników oraz warstwy galaretki). Poniżej zostanie zaprezentowany sernik gotowany na zimno z ciastem francuskim oraz informacje jak go przygotować:.
Potrzebne składniki do przygotowania sernika:
- ser risotta 900 g lub serek twarogowy waniliowy,
- 3-4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 laska wanilii albo aromat waniliowy,
- 1 budyń,
- 400g zimnego masła,
- 1 szklanka cukru,
- ok. 100ml zimnej wody,
- starta skórka pomarańczy,
- płaty ciasta francuskiego,
- 200g cukru pudru.
Polewa czekoladowa
- około 100 gram margaryny lub masła
- 1-2 łyżeczki kakao z czubkiem
- 120 g cukru pudru
- 2-4 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania masy sernikowej:
- Ciasto francuskie należy rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku do 210 stopni przez około 20-25 minut. Następnie należy je wystudzić.
- Masło roztapiamy w garnku na bardzo małym ogniu, w następnej kolejności dodajemy ser risotta (lub ewentualnie serek twarogowy waniliowy), mieszamy razem z cukrem, dodajemy żółtka jajek, wanilie (lub aromat) oraz startą skórkę pomarańczy. Wszystko mieszamy razem do momentu, aż zawartość garnka zacznie się gotować.
- Do gotującej się masy dodajemy budyń przesiany z mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy.
- Dodajemy ubitą pianę z białek, po czym chwilę gotujemy. Należy uważać, aby masa nie zaczęła się zbyt intensywnie się gotować. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu bez żadnych grudek.
- Dno formy od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- W foremce na dnie układamy upieczone ciasto francuskie, a następnie pokrywamy go do połowy gotową masą serową. Wyrównujemy powierzchnie masy. Kolejno ponownie przykrywamy masę płatem ciasta francuskie i wylewamy resztę masy. Przykrywamy masę ostatnim płatem ciasta i całość wystudzamy oraz wstawiamy do lodówki na noc.
Sposób przygotowania polewy:
- Przesiewamy cukier puder, aby był gładki.
- Roztapiamy margarynę (lub masło) w garnku.
- Dodajemy kakao, cukier puder oraz mleko, a następnie wszystko mieszamy dłużej nie gotując.
- Polewę wylewamy na sernik i dekorujemy ciasto cukrem pudrem oraz pozostałym pokruszonym ciastem francuskim.