Sernik gotowany z ciastem francuskim

Sernik wbrew pozorom nie jest trudnym i czasochłonnym ciastem do zrobienia. Ciasto to znane było już w Starożytnej Grecji, gdzie podawano go z orzechami i suszonymi owocami, następnie przejęli ten słodki deser Rzymianie i już wkrótce znane było w całej Europie. Głównym składnikiem sernika jest biały ser lub twaróg. Istnieje bardzo wiele odmian i rodzajów serników, jak np., m.in.: sernik wiedeński (czyli sernik bez spodu), sernik japoński (charakteryzujący się przede wszystkim puszystością, lekkością oraz brakiem spodu) czy też sernik zimno (ciasto nie jest pieszczone, spód składa się z biszkoptu lub herbatników oraz warstwy galaretki). Poniżej zostanie zaprezentowany sernik gotowany na zimno z ciastem francuskim.

Potrzebne składniki do przygotowania sernika:

  • ser risotta 900 g lub serek twarogowy waniliowy,
  • 3-4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 laska wanilii albo aromat waniliowy,
  • 1 budyń,
  • 400g zimnego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 100ml zimnej wody,
  • starta skórka pomarańczy,
  • płaty ciasta francuskiego,
  • 200g cukru pudru.

Polewa czekoladowa

  • około 100 gram margaryny lub masła
  • 1-2 łyżeczki kakao z czubkiem
  • 120 g cukru pudru
  • 2-4 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania masy sernikowej:

  1. Ciasto francuskie należy rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku do 210 stopni przez około 20-25 minut. Następnie należy je wystudzić.
  2. Masło roztapiamy w garnku na bardzo małym ogniu, w następnej kolejności dodajemy ser risotta (lub ewentualnie serek twarogowy waniliowy), mieszamy razem z cukrem, dodajemy żółtka jajek, wanilie (lub aromat) oraz startą skórkę pomarańczy. Wszystko mieszamy razem do momentu, aż zawartość garnka zacznie się gotować.
  3. Do gotującej się masy dodajemy budyń przesiany z mąką ziemniaczaną. Następnie mieszamy.
  4. Dodajemy ubitą pianę z białek, po czym chwilę gotujemy. Należy uważać, aby masa nie zaczęła się zbyt intensywnie się gotować. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu bez żadnych grudek.
  5. Dno formy od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  6. W foremce na dnie układamy upieczone ciasto francuskie, a następnie pokrywamy go do połowy gotową masą serową. Wyrównujemy powierzchnie masy. Kolejno ponownie przykrywamy masę płatem ciasta francuskie i wylewamy resztę masy. Przykrywamy masę ostatnim płatem ciasta i całość wystudzamy oraz wstawiamy do lodówki na noc.

Sposób przygotowania polewy:

  1. Przesiewamy cukier puder, aby był gładki.
  2. Roztapiamy margarynę (lub masło) w garnku.
  3. Dodajemy kakao, cukier puder oraz mleko, a następnie wszystko mieszamy dłużej nie gotując.
  4. Polewę wylewamy na sernik i dekorujemy ciasto cukrem pudrem oraz pozostałym pokruszonym ciastem francuskim.

Dodaj komentarz