Sernik z bitą śmietaną i galaretką

Zbliża się czas weekendu, co oznacza, że możemy zaszaleć w kuchni i upiec pyszne, słodkie ciasto dla całej rodziny. Puszysty, wilgotny sernik wydaje się trafem w samą dziesiątkę. Posiada on wiele rodzajów od tradycyjnego, krakowskiego, nowojorskiego, świątecznego, wiedeńskiego, z makiem, pod kokosową pierzynką, migdałowy, a także pomarańczowy czy izaura, to również zaspokoi podniebienia fanów owoców: z jabłkami, jagodami, truskawkami lub wiśniami. Niezależnie od pierwszych faworytów, po spróbowaniu sernika z bitą śmietaną i galaretką to on zostanie nowym numerem 1.

Potrzebne składniki

Na spód:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 kilogram twarogu z wiaderka
  • 100g cukru pudru
  • 350ml słodkiej śmietany 30-36% (schłodzonej)
  • 3 galaretki (smak wedle uznania)

Na wierzch:

  • 1 galaretka (smak wedle uznania)
  • 300g słodkiej śmietany 30-36% (schłodzonej)

Przygotowanie spodu

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cukier puder oraz masło siekamy, co ułatwi nam łączenie w całość pozostałych składników.
  2. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  3. Masy nie musimy wkładać do lodówki, wystarczy rozwałkowanie, a potem wyłożenie jej na formie.
  4. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie miało pęcherzyków powietrza.
  5. Po przygotowaniu blachy wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 200°C na 20 minut.

Przygotowanie masy

  1. Galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć wcześniej przygotowany spód na sernik, odcinając tak, aby zapełnił całe dno.
  3. Twaróg wraz z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę, po czym kontynuując miksowanie, dodawać w małych częściach tężejącą galaretkę.
  4. Słodką śmietanę 30-36% z lodówki ubić na sztywno, a w dalszej kolejności połączyć ją z masą serową.
  5. Masę przełożyć do formy ze spodem i włożyć do lodówki.
  6. Pozostałą część galaretki przygotować w 200ml gorącej wody i lekko tężejąca wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.
  7. 300g schłodzonej słodkiej śmietany 30-36% ubić na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru pudru. Wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę za pomocą rękawa cukierniczego.
  8. Na końcu ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc lub kilka godzin, dzięki czemu ciasto dobrze stężeje.

Tak przygotowany sernik z bitą śmietaną i galaretką zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Smacznego!

Dodaj komentarz