Zbliża się czas weekendu, co oznacza, że możemy zaszaleć w kuchni i upiec pyszne, słodkie ciasto dla całej rodziny. Puszysty, wilgotny sernik wydaje się trafem w samą dziesiątkę. Posiada on wiele rodzajów od tradycyjnego, krakowskiego, nowojorskiego, świątecznego, wiedeńskiego, z makiem, pod kokosową pierzynką, migdałowy, a także pomarańczowy czy izaura, to również zaspokoi podniebienia fanów owoców: z jabłkami, jagodami, truskawkami lub wiśniami. Niezależnie od pierwszych faworytów, po spróbowaniu sernika z bitą śmietaną i galaretką to on zostanie nowym numerem 1.
Informacje jak przygotować:
Potrzebne składniki
Na spód:
- 2 szklanki mąki
- ¾ kostki masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kilogram twarogu z wiaderka
- 100g cukru pudru
- 350ml słodkiej śmietany 30-36% (schłodzonej)
- 3 galaretki (smak wedle uznania)
Na wierzch:
- 1 galaretka (smak wedle uznania)
- 300g słodkiej śmietany 30-36% (schłodzonej)
Przygotowanie spodu
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cukier puder oraz masło siekamy, co ułatwi nam łączenie w całość pozostałych składników.
- Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
- Masy nie musimy wkładać do lodówki, wystarczy rozwałkowanie, a potem wyłożenie jej na formie.
- Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie miało pęcherzyków powietrza.
- Po przygotowaniu blachy wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 200°C na 20 minut.
Przygotowanie masy
- Galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć wcześniej przygotowany spód na sernik, odcinając tak, aby zapełnił całe dno.
- Twaróg wraz z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę, po czym kontynuując miksowanie, dodawać w małych częściach tężejącą galaretkę.
- Słodką śmietanę 30-36% z lodówki ubić na sztywno, a w dalszej kolejności połączyć ją z masą serową.
- Masę przełożyć do formy ze spodem i włożyć do lodówki.
- Pozostałą część galaretki przygotować w 200ml gorącej wody i lekko tężejąca wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.
- 300g schłodzonej słodkiej śmietany 30-36% ubić na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru pudru. Wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę za pomocą rękawa cukierniczego.
- Na końcu ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc lub kilka godzin, dzięki czemu ciasto dobrze stężeje.
Tak przygotowany sernik z bitą śmietaną i galaretką zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Smacznego!