Śliwkowe kruche ciasto

Jak zrobić ciasto kruche ze śliwkami?

Ciasto kruche można zdefiniować jako ciasto, które każdy lubi i które można napełniać i przybierać na wiele różnych sposobów. Nazywamy to ciastem cofającym się w czasie, bohaterem wielu śniadań i przekąsek, bo jeśli jest jedna rzecz, którą babcie zawsze umiały robić dobrze, to jest nią kruche ciasto. Dobroć tego ciasta zależy również od nadzienia, ale ciasto jest oczywiście fundamentalne. W przypadku ciast bardziej wskazane byłoby nieco bardziej zwarte ciasto, ale uwielbiamy to trochę bardziej kruche. To śliwkowe ciasto kruche jest łatwe w przygotowaniu, bardzo pachnące i idealne na każdą porę dnia. To łatwy do zrobienia deser, chrupiący, pachnący i kruchy, idealny na dobry początek dnia dzięki super energetycznemu śniadaniu, ponieważ bardzo dobrze komponuje się ze smakiem kawy lub cappuccino. Idealnie nadaje się również jako przekąska, być może w towarzystwie dobrego soku lub szklanki mrożonej herbaty. Ciasto można przygotować mikserem elektrycznym, ale też jak zwykle rękoma.

Bardzo kruche ciasto ze śliwkami
Składniki na formę do ciasta o średnicy 24 cm:

  • 200 g mąki
  • 25 g żółtka jajka
  • 125 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 g proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny
  • 100/120 g powidła śliwkowego
  • 10 śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło pokrojone na kawałki włożyć do miski miksera planetarnego, następnie dodać cukier, sól, startą skórkę z cytryny i zacząć ugniatać, następnie dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dalej wyrabiać aż do uzyskania jędrne i jednorodne ciasto. Jeśli nie masz miksera planetarnego, możesz łatwo ugniatać ręcznie. Nie należy przerabiać ciasta zbyt mocno, aby nie przegrzało się i nie stało się zbyt miękkie. Teraz uformuj bochenek ciasta na posypanej mąką powierzchni i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki i odstaw na około 30 minut. W międzyczasie umyj i pokrój śliwki w plastry.
Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i mąką. W tym momencie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto za pomocą posypanego mąką wałka do ciasta. Teraz zawijamy ciasto na wałku i układamy na blasze. Wyłóż dno i boki blachy, aby kruche ciasto dobrze przylegało. Aby ułatwić wyrabianie ciasta, można umieścić ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i przystąpić do wałkowania ciasta. Teraz posmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, a następnie równomiernie rozłożyć obok siebie plastry śliwki, aby je udekorować, a na koniec posypać cukrem. Teraz włóż ciasto śliwkowe do nagrzanego piekarnika na 170/180 ° i piecz przez około 60/65 minut.

Jak przyrządzić kaczkę z pomarańczami i żurawiną?

 

Dodaj komentarz