W czasach ciągłej pogoni za karierą i pieniędzmi, niewiele osób ma czas na zastanowienie się nad tym co je i czy jest to zdrowe. Wiele osób wybiera gotowe dania kupione w sklepie bądź dania przyrządzone w restauracjach i barach. Niestety większość potraw nie ma nic wspólnego, z tak modnym w ostatnich latach, zdrowym stylem życia. Nawet całkiem dobrze wyglądające, gotowe sałatki zawierają zazwyczaj bardzo kaloryczne, ciężkostrawne sosy. Warto zatem zatrzymać sie na chwilę i spróbować samemu przygotować wartościowe, zdrowe potrawy we własnej kuchni.
Szybka, dietetyczna potrawka
Wydawałoby się, że dietetyczna potrawka to kompozycja drogich, trudnodostępnych produktów, których przyrządzenie graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Do przygotowania zdrowego dania wystarczy kilka produktów z przydomowych sklepów, a czasami wystarczy dobrze przyjrzeć się temu, co posiadamy w lodówce. Łączenie ze sobą kolorowych, rozmaitych składników rozbudza kreatywności i skłania do przyrządzania coraz to lepszych, ciekawszych dań.
Bazą szybkiego, zdrowego posiłku może być ryż, kasze bądź makaron, do których wystarczy dodać warzywa – świeżych lub mrożonych. Ze względu na krótki czas gotowania idealnie sprawdzi się makaron. Pełnoziarnisty dostarczy większej ilości składników mineralnych, ale jeżeli w kuchni znajduje się wyłącznie makaron biały to śmiało można go wykorzystać. Przyrządzenie potrawy będzie jeszcze łatwiejsze i szybsze, gdy skorzysta się z gotowych mieszanek mrożonych warzyw przygotowanych do smażenia. Użycie świeżych warzyw wydłuży czas obróbki ze względu konieczność mycia, obrania i krojenia.
Przepis na szybką, dietetyczną potrawkę z makaronem
Porcja dla 1 osoby:
- 80 g makaronu
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki wody
- 150 g warzyw mrożonych na patelnię
- 70 g piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistego lub gyros
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić do gotującej się wody i gotować przez ok. 7-8 minut. Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać przyprawą „kurczak złocisty” lub „gyros”. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju i smażyć kurczaka przez ok. 2 min. Po tym czasie dodać warzywa mrożone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie połączyć makaron z warzywami i kurczakiem – wymieszać.
Jak widać gotowanie to nic skomplikowanego i długotrwałego. Czasami może okazać się, że czekanie na wydanie obiadu w restauracji zajmie o wiele więcej czasu niż przyrządzenie szybkiej, zdrowej potrawki w dom -u.