Szybki koktajl truskawkowo – kokosowy

Koktajle owocowe są nie tylko smaczną i pożywną przekąską, źródłem witamin, składników odżywczych, ale także usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za nasze starzenie. Z powodzeniem mogą nam zastąpić jeden z posiłków, ich wykonanie jest szybkie, a smak zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Dziś mamy dla Was przepis na ekspresowy koktajl truskawkowo-kokosowy, który przekona do siebie tych, którzy na ogół za kokosem nie przepadają.  Koktajl – zdrowie w kubku!

Aby przygotować dwie porcje pysznego koktajlu będziesz potrzebować:

  • około 0,5kg truskawek (najlepiej świeżych, lecz z powodzeniem sprawdzą się również mrożone),
  • 1 banana,
  • 1 puszkę mleka kokosowego,
  • 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżkę miodu,
  • Blendera (kielichowego lub ręcznego).

Czas na przyrządzenie koktajlu

Przyrządzenie tego koktajlu to naprawdę szybka sprawa. Jeśli pracujesz bądź uczysz się zdalnie – możesz z powodzeniem przygotować go podczas krótkiej przerwy.

  • Truskawki dokładnie myjemy i szypułkujemy (w przypadku świeżych). Jeśli używasz mrożonych możesz bezpośrednio wsypać je do blendera lub naczynia, w którym będziesz przygotowywać koktajl (jeśli używasz blendera ręcznego).
  • Banana obieramy i przełamujemy na pół, dorzucając do truskawek.
  • Dodajemy pozostałe składniki: mleko kokosowe, sok z cytryny oraz miód i miksujemy na gładką masę.
  • Koktajl jest gotowy. Możesz go teraz przelać do szklanek i cieszyć się jego smakiem.

Wskazówki i porady

Każdy koktajl powinien mieć swoją bazę, w tym przypadku bazą są truskawki oraz mleko kokosowe, a oto kilka porad co zrobić, żeby podkręcić smak naszego koktajlu:

  • Podane składniki i ich proporcja sprawia, że koktajl wychodzi dość gęsty. Jeśli chcesz otrzymać taki o rzadszej konsystencji z powodzeniem możesz zastąpić połowę mleka kokosowego innym mlekiem roślinnym (migdałowym, sojowym lub ryżowym), a także pomniejszyć ilość banana.
  • Przy wyborze mleka kokosowego kieruj się procentową zawartością ekstraktu z kokosa. Najlepsze są produkty, które mają 75% i więcej.
  • Zamiast miodu możesz użyć np. cukru pudru, ksylitolu, erytrytolu bądź syropu klonowego.
  • Cytrynę również możesz zastąpić np. limonką, bądź nie dodawać jej w ogóle.
  • Jeśli jesteś wielbicielem kokosa możesz posypać wierzch swojego koktajlu chipsami kokosowymi.

Jeśli nie jesteś jeszcze wielbicielem owocowych koktajli, może przyszedł czas żeby ich spróbować? W upalne dni mogą stać się nie tylko orzeźwieniem, ale pomogą Ci również w detoksykacji organizmu, usprawnią proces odchudzania i nawodnienia – i to przez cały rok.

Dodaj komentarz