Szybkie ciasto egzotyczne – ananasowo-kokosowy raj!

Szybkie dania to obce idealne dla tych, którzy zawsze się śpieszą. Ten przepis nie tylko nie wymaga pieczenia, ale też jest idealną propozycją dla osób które upodobały sobie dietę wegańską lub wegetariańską. Najbardziej pracochłonny do wykonania jest spód ciasta, zaś nadzienie jest bajecznie proste. Dlatego ten deser jest idealny nie tylko na na piknik, ale też na wieczorny relaks przy dobrym winie i serialu.

Trudność wykonania: łatwy

Czas: 2-3 godziny

Porcja dla: 3-4 osób

Składniki:

  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 400g herbatników petit beurre
  • ⅔ kostki margaryny lub masła
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżeczki agaru (zamiast żelatyny)
  • 1 puszka mleka kokosowego

Herbatniki należy pokruszyć w osobnej misce. Powinny one utworzyć w miarę sypką masę.Do tej masy należy dodać masła bądź margaryny, które roztopiliśmy wcześniej w kąpieli wodnej. mieszanka należy mieszać aż do wchłonięcia się całego tłuszczu. Jeszcze ciepłą masą herbatnikową należy wyłożyć do formy, którą wybraliśmy. Tak przygotowany spód ciasta możemy już wstawić do lodówki na 45 minut. Dzięki temu masa stężeje i nie będzie się łamać w trakcie dalszego przygotowania ciasta.

Druga część przepisu również jest niezwykle prosta do przygotowania. mleczko kokosowe, a raczej tą białą część oddzielamy od reszty zawartości w słoiku. Widelcem lub łyżką rozdrabniamy masę na gładko. Do 1/2 szklanki letniej wody możemy dodać już agaru i mieszamy do momentu aż Agar i woda stanowią jednolitą całość. Oczywiście należy pamiętać, że ilość agaru jest zależna całkowicie od nas. Im więcej dodamy tego produktu do naszego ciasta tym bardziej zbita będzie masa pod względem całości. Zawartość szklanki dodajemy do rozdrobnionego mleczka kokosowego. Jeśli chcemy uzyskać efekt pinacolady możemy dodać też w tym momencie zblendowanego ananasa z puszki. Jeśli nie lubimy skrawków owoców w naszym cieście to można się ograniczyć do samego syropu.
Tak przygotowaną masę możemy już dodać do schłodzonego spodu naszego ciasta. Oczywiście możemy podzielić agar na pół i zrobić to ciasto w wersji ½ kokosowe i druga połówka ananasowa. To wszystko zależy już od naszej fantazji jak podamy nasze ciasto bez pieczenia. jeśli już przełożyliśmy całość masy do formy z już przygotowanym spodem to możemy wstawić ciasto do schłodzenia na kolejne kilka godzin.

Szybkie ciasto egzotyczne najlepiej sprawdzi się na pikniku gdzie chcemy jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi i przyjaciółmi. jest idealnym uzupełnieniem wieczoru, gdzie główną rolę grają tropikalne drinki czy likiery.

Dodaj komentarz