Tort cappuccino

Dziś prezentujemy przepis na niezwykle prosty tort cappuccino, ale zarazem jeden z ulubionych w mojej rodzinie. Tort o smaku cappuccino! Jest niezwykle prosty do wykonania, więc nie martwcie się jeśli nie jesteście zaprawionymi w boju kucharzami, nawet początkujący cukiernik da sobie radę. Ciasto to pięknie udekorowane można serwować gościom i zawsze będzie zachwycać tak samo. No to zaczynajmy!

Składniki niezbędne do wykonania tego ciasta to:

  • 250g masła w kostce
  • 250 g cukru, plus dodatkowo 2-3 łyżki (może być to zwykły biały cukier, ale polecamy spróbować z brązowym jeśli tylko go macie)
  • 300g mąki pszennej (lub innej dowolnej jeśli jesteś np. na diecie bezglutenowej)
  • 4 jajka w rozmiarze M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • (opcjonalnie) 50g orzechów włoskich, najlepiej prażonych i bardzo drobno posiekanych – można użyć do tego silnego blendera
  • 200ml schłodzonej bardzo mocnej kawy (świeżej lub instant)
  • 500g mascarpone

KROK 1
Piekarnik rozgrzej do 180 ° C (z termoobiegiem wystarczy do 160° C).
Posmaruj 2 blaszki (ja stosuję kwadratowe o bokach 20 cm) masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia.
Ubij masło i cukier razem, aż będą blade i kremowe (najlepiej mikserem). Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka i ubijaj wszystko dokładnie, aż do równomiernego wymieszania. Dodaj następnie orzechy włoskie (jeśli zdecydowałeś je dodać) i połowę kawy. Przełóż mieszankę do przygotowanych foremek i piecz przez 25-30 minut lub do zarumienienia i wyrośnięcia.

KROK 2
Ciasta pozostawić w foremkach na 5 minut, a następnie przełożyć do piekarnika do czasu, aż wbity w środek drewniany patyczek będzie całkiem suchy. (Koniecznie uważajcie przy tym, aby się nie poparzyć!). Pozostałą kawę dosłodź dodatkowym cukrem, i odstaw na bok, aby mogła całkowicie ostygnąć.

KROK 3
Gdy ciasta będą gotowe i ostygną, zrób lukier. Przełóż mascarpone do dużej miski i ubij z cukrem, a potem dodaj pozostałą kawę i wymieszaj wszystko na gładką, kremową konsystencję. Lukier nałóż łyżką, a następnie np. za pomocą noża rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj posypką kakaową lub drobinkami czekolady. Następnie umieść gotowy deser conajmniej na kilkanaście minut w lodówce.

Pomimo zachwycającego wyglądu tort ten wcale nie jest taki trudny w wykonaniu, jak wskazywałaby na to ilość jego warstw. Dlatego serdecznie zachęcam do upieczenia go dla siebie samego lub dla swoich bliskich przy pierwszej nadchodzącej okazji, albo i bez okazji. Pamiętaj, że w lodówce może stać maksymalnie przez 2-3 dni. Smacznego!

Dodaj komentarz