Tort śmietanowy z borówkami, białą czekoladą i galaretką

Tort to dziś nieodłączny towarzysz każdej większej i mniejszej uroczystości. Serwujemy go zarówno z okazji urodzin, imienin, ślubu czy jego rocznicy, jak i zdania matury czy chrzcin dziecka. Wiele osób decyduje się na kupno gotowca, martwiąc się, że deser nie wyjdzie, a uroczystość zakończy się spektakularną klęską. Tymczasem istnieją proste metody na przyrządzenie efektownego tortu w uniwersalnym smaku. Jak przygotować tort śmietanowy z borówkami, białą czekoladą i galaretką?

Tort śmietanowy z owocami – składniki

Co powinniśmy mieć ze sobą w kuchni? Do przygotowania biszkoptu przydadzą się:

  • jajka (6);
  • mąka pszenna (120 g);
  • cukier (200 g);
  • skrobia ziemniaczana (120 g).

Z kolei do kremu z białej czekolady będą potrzebne:

  • śmietanka 36% (500 ml);
  • biała czekolada (300 g);
  • ser mascarpone (250 g);
  • borówki (250 g).

Dodatkowo, potrzebujemy również 100 g mąki migdałowej, oraz galaretkę i owoce do dekoracji.

Tort śmietanowy z borówkami, białą czekoladą i galaretką – wykonanie

Wykonanie tortu rozpoczynamy od przygotowywań do przyrządzenia kremu. Siekamy białą czekoladę, po czym zalewamy ją świeżo zagotowaną śmietanką. Następnie czekamy około dwóch minut na działanie gorącej śmietanki – czekolada powinna zmięknąć. Wówczas mieszamy, tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści i w naczyniu powstanie jednorodna masa. Czekamy aż ostygnie i wstawiamy do lodówki na około dwanaście godzin.

Papierem do pieczenia wykładamy tortownicę. Powinna mieć średnicę około 23 cm. Zaciskamy obręcz, aby była gotowa. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Warto zwrócić uwagę, że będą dwa – wszystkie składniki muszą być więc podzielone na pół. Bierzemy 60 g skrobi ziemniaczanej i 60 g mąki pszennej, przesiewamy przez sitko i mieszamy ze sobą. Następnie bierzemy trzy jajka i osobno oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy 100 g cukru i miksując, dodajemy kolejno żółtka. Do masy jajecznej, małymi porcjami, dodajemy mieszankę mąki i skrobi. Delikatnie mieszamy i wlewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut.

Po upieczeniu, wyjęciu i wystygnięciu biszkoptu, pieczemy drugi w identyczny sposób. Chłodne biszkopty kroimy na pół, tak, by mieć cztery równe blaty.

Tort śmietanowy z owocami – jak przyrządzić krem z białej czekolady?

Przed przygotowaniem kremu, starannie myjemy i osuszamy borówki. Do schłodzonej co najmniej dwanaście godzin wcześniej czekolady dodajemy również chłodny serek mascarpone i i całość ubijamy – do momentu, w którym krem zrobi się gęsty. Na pierwszym blacie biszkoptu układamy jedną czwartą ilości kremu i jedną trzecią borówek. Następnie dociskamy drugim blatem i znowu wykładamy taką samą porcję (z całości) kremu i owoców. Dociskamy trzecim blatem, wykładamy resztę kremu i borówek, po czym dociskamy czwartym, ostatnim blatem.

Resztą kremu smarujemy cały tort. Dodatkowo, oprószamy go mąką migdałową. Na wierzch nakładamy gotową galaretkę i dekorujemy całość pojedynczymi borówkami. Smacznego!

Dodaj komentarz