Wegańska potrawka z grochem.

Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem wśród naszego społeczeństwa. Szczególnie często młode osoby decydują się na zrezygnowanie z mięsa w diecie. Wiąże się to zarówno z przekonaniami na temat zabijania zwierząt, jak i z predyspozycjami smakowymi. Ograniczenie ilości spożywanego mięsa jest również korzystne dla naszego zdrowia, a także dla naszej planety. Dieta wegetariańska może być również przepyszna. Komponując posiłki bezmięsne możemy stworzyć pyszne dania, które zachwycą każdego. Przykładem takich propozycji jest wegańska potrawka z grochem, na którą przepis chcielibyśmy wam przedstawić. Zachęcamy was do jego wypróbowania.

Niezbędne składniki

Do wykonania naszej potrawki z grochem potrzebować będziesz:

  • 1 i 1/2 szklanki połówek żółtego grochu,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 spore cebule,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub pieprzu kajeńskiego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej/wędzonej papryki,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 400 g oczyszczonego szpinaku
  • 2 szklanki ryżu basmati.

Dzięki tym składnikom możesz przygotować pyszne danie dla całej swojej rodziny.

Sposób wykonania potrawki

Groch płuczemy, cebulę dokładnie siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego posiekaną cebulę oraz przyprawy – płatki chilli, kurkumę, gałkę muszkatołową oraz paprykę. Składniki te przesmażamy ciągle mieszając i dodajemy wcześniej umyty groch. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy pod przykryciem na mniejszym ogniu przez około 40-50 min, aż groch będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. W tym samym czasie przygotowujemy nasz ryż – przekładamy go do garnka i zalewamy 4 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i nagrywamy przykrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ryż do miękkości. Staramy się nie mieszać, możemy jedynie uzupełniać wodę.
Do naszego gulaszu dodajemy umyte i oczyszczone liście szpinaku, grupo posiekane, puszkę pomidorów oraz czosnek. Wszystkie składniki dusimy przez około 15 minut.
Po tym czasie nakładamy na talerze ryż oraz polewamy go naszym gulaszem. Już w tym momencie danie można podawać naszym bliskim. Jest to pyszna propozycja posiłku, która sprawdzi się w każdym domu. Na pewno zachwyci swoim smakiem osoby w każdym wieku. Naprawdę zapraszamy was do wypróbowania naszego przepisu. Możesz podać go również gościom w trakcie spotkania ze znajomymi.

Dodaj komentarz