Zdrowa sałatka wielowarzywna

Sałatka warzywna to idealna, zdrowa przekąska do pracy bądź dodatek do obiadu. Przygotowanie nie trwa długo, dzięki czemu można zrobić ją nawet przed wyjściem do pracy. Użycie różnego rodzaju warzyw dostarczy energii oraz mnóstwa witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to niezwykle ważne szczególnie teraz, w okresie zimowym, kiedy układ odpornościowy jest narażony na infekcje.

Sałatkowa bomba witaminowa

Zdrowa sałatka wielowarzywna to przede wszystkim kompozycja świeżych warzyw. Do jej użycia warto wykorzystać paprykę, która jest źrodłem witaminy C, E, prowitaminy A oraz potasu. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który wspomaga odporność organizmu i bierze udział w procesie eliminacji wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się. Beta-karoten jest substancją niezbędną do wytworzenia w organizmie witaminy A, przyspieszającej procesy gojenia ran oraz wpływającej na poprawę kondycji skóry. Witamina A jest cennym lekiem w walce z trądzikiem.

Kolejnym produktem wartym uwagi jest pomidor. To przede wszystkim źródło likopenu – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, biorących udział w procesach antynowotworowych. Co więcej pomidor jest niezastąpionym źródłem potasu, który uczestniczy procesach komórkowych i zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu.

Odporność wiąże się również z dostarczaniem wraz z dietą kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Źródłem kwasów omega-6 są pestki dyni. Zawartość tych kwasów wpływa na zwiększenie odporności, a także obniżenie frakcji złego cholesterolu, przyczyniającego się do powstania miażdżycy i chorób serca.

W celu dodania kaloryczności i sytości sałatki warto jest dodać nabiału w postaci sera twarogowego. Ser dostarcza duże ilości wapnia, który jest składnikiem kości i zębów. Odpowiednia ilość wapnia w organizmie zapobiega przedwczesnym procesom osteoporozy.

Zdrowa sałatka wielowarzywna – przepis

Składniki

Sałatka:

  • 1/2 główki sałaty (100 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (50 g)
  • 1/4 cebuli czerwonej (50 g)
  • 1 średni pomidor (50 g)
  • pół opakowania sera twarogowego półtustego (100 g)
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowensalskich
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Do małej miski wlać odmierzoną ilość oliwy z oliwek, soku z cytryny, dodać musztardę, przyprawy i wymieszać. Odstawić na 5 – 10 min w celu połączenia się składników.
  2. Sałatę umyć pod mocnym strumieniem wody, osuszyć. Liście sałaty rozdzielić i włożyc do miski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pokrojone warzywa dodać do miski i polać wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem twarogowym i nasionami słonecznika.

Dodaj komentarz