Zdrowy, domowy „fast food” – gyros z tortillą

Zdrowy, domowy „fast food” to zawsze lepsza alternatywa dla naszego organizmu. Gyros z tortillą to idealna propozycja dla osób, które lubią zjeść coś odmiennego od tego co jedzą na co dzień. W sklepach i marketach są dostępne produkty, które idealnie sprawdzą się w komponowaniu naszego codziennego menu. Bogata w warzywa i mięso indyka lub wegetariańską alternatywę to danie idealne nie tylko domowe, ale również takie, które możemy zjeść w plenerze lub w pracy.

Trudność przygotowania: łatwy

Czas przygotowania: 25-35 minut

Porcja dla 1-2 osób

Składniki:

  • 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 filet z piersi indyka
  • ½ opakowania mieszanki sałatowej lub szpinaku baby
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • Parmezan
  • 1 papryka jalapeno świeża
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Świeża bazylia
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

Zamiast mięsa indyczego można alternatywy wegańskiej. W sklepach są dostępne mieszanki, które idealnie zastępują gyros mięsny.

Przygotowanie

Jeśli nie zależy nam na czasie możemy zamarynować naszą pokrojoną pierś z indyka. Wystarczy do tego oliwa z oliwek lub olej rzepakowy/ słonecznikowy, drobno skrojona papryka jalapeno, świeża bazylia i/ lub natka pietruszki. im dłużej pozostawimy mięso indycze w takiej marynacie tym bardziej aromat przypraw i ostrej papryczki przeniknie do indyka.Tak przygotowaną pierś z indyka wystarczy wrzucić na gorącą patelnię. Mięso należy smażyć do momentu aż uzyska złoty kolor. Natomiast alternatywna wersja gyrosa nie wymaga doprawiania, gdyż producent zadbał o to by produkt został odpowiednio doprawiony. Wystarczy go po prostu podgrzać na patelni.

Możemy zabrać się teraz do przygotowania właściwej mieszanki do naszej tortilli. Mieszankę sałat szpinak wystarczy wymieszać ze świeżą bazylią, natką pietruszki, drobno pokrojoną czerwoną papryką.wersji tradycyjnej jak najbardziej możemy użyć sera typu parmezan. W sklepach oczywiście jest dostępna alternatywa wegańska. Jeśli nie lubimy żółtego sera i nabiału możemy pominąć ten krok.
Tak przygotowana mieszankę możemy doprawić jeszcze dressingiem który pozostał nam z mięsa. Oczywiście możemy ostrą paprykę zamienić na inny dodatek, który lubimy jeśli nie przepadamy za ostrymi potrawami. Na placek tortilli wykładamy odpowiednią ilość roślinnej mieszanki, a na całość dodajemy indyka w ilości takiej jakiej nam odpowiada.

Całość zawijamy kopertowo. Po obydwu bokach robimy zagięcia do wewnątrz. Tak zagiętą tortillę łapiemy z jednej strony i zawijamy w rulon. W zależności od wielkości naszego Zawiasa możemy go podawać w całości bądź przekrojonego na pół.

Smacznego!

Dodaj komentarz