Szukasz inspirującego pomysłu na zupę? W Twoim domu zazwyczaj gości obiad z dwóch dań, a pomysłów na pożywną rozgrzewającą zupę zaczyna brakować? W dodatku w lodówce masz świeże pieczarki i nie do końca wiesz do czego je wykorzystać? Nie martw się – dziś mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. Smaczna aromatyczna zupa pieczarkowa z dodatkiem serka topionego sprawi, że na stałe zagości ona w Twoim jadłospisie.
Składniki na 4 osoby:
- około 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- około 0,5kg świeżych pieczarek,
- 1 cebula,
- około 120g serka topionego (najlepiej śmietankowy),
- makaron typu wstążki,
- świeża natka pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 1 większa marchew,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: 2 ziemniaki.
Przepis krok po kroku
- W garnku przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem i podsmażamy, aż się zeszkli.
- Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki, dorzucamy do smażącej się cebulki. Poczekajmy, aż nadmiar wody odparuje, wówczas doprawmy solą i pieprzem.
- Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do cebuli i pieczarek i chwilę podsmażamy.
- Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażone warzywa, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około 15-20 minut.
- Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Mieszamy całość, aż do rozpuszczenia się serków, po czym doprawiamy.
- W międzyczasie gotujemy makaron, rozdzielamy go na talerze, zalewamy gorącą zupą i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Porady i wskazówki
Jak powszechnie wiadomo nie ma dwóch takich samych przepisów. Staramy się sami urozmaicać te już znane, różnorodnością dostępnych składników. Oto kilka cennych wskazówek i porad, dzięki którym bardziej spersonalizujesz ten przepis:
- jeśli wolisz zupy krem, tę także możesz zblendować. Po ugotowaniu odstaw ją na około 10-15 minut, a później zblenduj.
- makaron możesz zastąpić np. dwoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami, które świetnie zagęszczą zupę.
- serków topionych używaj tylko raczej o smaku śmietankowym, inne mogą nie współgrać z grzybowym smakiem zupy.
- zupę możesz także podawać z groszkiem ptysiowym bądź samodzielnie przygotowanymi grzankami.
Czy już wiesz zatem, czym zaskoczyć swoich dom -owników podczas dzisiejszego obiadu?
SMACZNEGO!