Zupa pieczarkowa z serkami topionymi

Szukasz inspirującego pomysłu na zupę? W Twoim domu zazwyczaj gości obiad z dwóch dań, a pomysłów na pożywną rozgrzewającą zupę zaczyna brakować? W dodatku w lodówce masz świeże pieczarki i nie do końca wiesz do czego je wykorzystać? Nie martw się – dziś mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. Smaczna aromatyczna zupa pieczarkowa z dodatkiem serka topionego sprawi, że na stałe zagości ona w Twoim jadłospisie.

Składniki na 4 osoby:

  • około 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • około 0,5kg świeżych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • około 120g serka topionego (najlepiej śmietankowy),
  • makaron typu wstążki,
  • świeża natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 większa marchew,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 2 ziemniaki.

Przepis krok po kroku

  • W garnku przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy.
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem i podsmażamy, aż się zeszkli.
  • Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki, dorzucamy do smażącej się cebulki. Poczekajmy, aż nadmiar wody odparuje, wówczas doprawmy solą i pieprzem.
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do cebuli i pieczarek i chwilę podsmażamy.
  • Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażone warzywa, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około 15-20 minut.
  • Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Mieszamy całość, aż do rozpuszczenia się serków, po czym doprawiamy.
  • W międzyczasie gotujemy makaron, rozdzielamy go na talerze, zalewamy gorącą zupą i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Porady i wskazówki

Jak powszechnie wiadomo nie ma dwóch takich samych przepisów. Staramy się sami urozmaicać te już znane, różnorodnością dostępnych składników. Oto kilka cennych wskazówek i porad, dzięki którym bardziej spersonalizujesz ten przepis:

  • jeśli wolisz zupy krem, tę także możesz zblendować. Po ugotowaniu odstaw ją na około 10-15 minut, a później zblenduj.
  • makaron możesz zastąpić np. dwoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami, które świetnie zagęszczą zupę.
  • serków topionych używaj tylko raczej o smaku śmietankowym, inne mogą nie współgrać z grzybowym smakiem zupy.
  • zupę możesz także podawać z groszkiem ptysiowym bądź samodzielnie przygotowanymi grzankami.

Czy już wiesz zatem, czym zaskoczyć swoich dom -owników podczas dzisiejszego obiadu?
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz